Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Το όνομά μου είναι style. Lifestyle



Της ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ


Ολοι οι 007, ανεξαρτήτως των διαφορών τους, επιμένουν σε ορισμένα πράγματα γιατί είναι άντρες, γιατί είναι Βρετανοί, γιατί είναι στιλάτοι, ή γιατί απλά... έτσι τους είπε η εταιρεία παραγωγής. Ορισμένες μάρκες ταυτίστηκαν από την αρχή με τον Μποντ.

Ο Σον Κόνερι φορούσε το Rolex Submariner, το πρωτοφόρεσε μάλιστα με λουράκι, το «ΝΑΤΟ strap», και όχι το κλασικό μπρασελέ, όπως αργότερα ο Ρότζερ Μουρ στο «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν». Το 1977 πάντως, όταν η τεχνολογία quartz ήταν στο φόρτε της, ο 007 απίστησε στην ελβετική ωρολογοποιία και στο «Η κατάσκοπος που με αγάπησε» φόρεσε Seiko. Το 1995 η επιλογή είχε άλλα κριτήρια- μια διαφημιστική συναλλαγή: Μέχρι το «Πέθανε μια άλλη μέρα» ο Πιρς Μπρόσναν επιδείκνυε με περηφάνια το Omega Seamaster κάθε φορά που ανασήκωνε το χέρι για να πιει το αγαπημένο του Martini dry. Το ίδιο θα πιει και ο Ντάνιελ Κρέιγκ στη νέα ταινία του Τζέιμς Μποντ, με άφθονη βότκα Smirnoff, ενώ στις πιο λάιτ στιγμές της ταινίας θα ρεύσει η Heineken.

Στο «Πέθανε μια άλλη μέρα» ο Μπρόσναν έπινε το Martini του με βότκα Finlandia. Αγνωστο παραμένει αν μέσα στις προτιμήσεις του θα παραμείνει η σαμπάνια Bollinger ή θα αλλάξει γευστικές συνήθειες ο νέος Μποντ, ο οποίος άλλοτε έπινε και Ντομ Περινιόν. Τώρα που με το «Casino Royale» επιστρέφουμε στα πρώτα βήματα του 007, το στιλ έχει μελετηθεί απ' την αρχή: απ' τους διαφημιστές! Ετσι ο Μποντ οδηγεί την Aston Martin DBS, το νέο μοντέλο της μάρκας με την οποία συνδέθηκε από το 1964, στην «Επιχείρηση Χρυσοδάκτυλος». Ο Ντάνιελ Κρέιγκ, μάλιστα, εκπαιδεύτηκε στην έδρα της εταιρείας στο Ουοργουικσάιρ.

Ομως, επειδή λίγοι ανήκουν στο τάρκετ γκρουπ της Aston Martin, στην ίδια ταινία θα κάνει «πασαρέλα» και το νέο Ford Mondeo. Αυτό νοικιάζει ο 007, ακολουθώντας έναν τρομοκράτη στις Μπαχάμες. Συμπτωματικά η Αστον Μάρτιν... ανήκει πια στην αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor. Λέγεται ότι η τελευταία την εποχή τού «Πέθανε μια άλλη μέρα» έκανε συμφωνία 70 εκατομμυρίων δολαρίων για να οδηγεί ισοβίως ο 007 αυτοκίνητα των συμφερόντων της. Κάποια από τα αυτοκίνητα του Μποντ δημοπρατήθηκαν από τους Κρίστις ή από άλλους μεγάλους οίκους. Το 1998 δημοπρατήθηκαν και έγιναν ανάρπαστες ακόμα και μινιατούρες των αυτοκινήτων του 007, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές αγοριών και παρηγορήθηκαν στρατιές ενηλίκων.

Απ' έξω εμφάνιση...

Κατά τα άλλα, η ιταλική φίρμα Brioni ντύνει τους δύο τελευταίους 007, ενώ τα ζιβάγκο τους είναι Ballantyne. Ο Σον Κόνερι ντυνόταν «διά χειρός» Αντονι Σίνκλερ, ο οποίος ήταν ο ράφτης του σκηνοθέτη των πρώτων ταινιών της σειράς, του Τέρενς Γιανγκ. Αυτός έδωσε τη γραμμή και την κομψότητα που ακόμη και σήμερα θαυμάζουν όλοι στα μονόπετα σακάκια έως το «Τα διαμάντια είναι παντοτινά».

Στο «Thunderball» πάντως ο Κόνερι παραχώρησε τις σπορτίβ στιγμές του στα Fred Perry polo. Από πουκάμισα, αγαπημένη φίρμα του 007 είναι η λονδρέζικη Turnbull & Asser. Ο Τίμοθι Ντάλτον έκανε μόδα το 1987 στο «Living daylights» το μαύρο βραδινό μάλλινο πενιέ κοστούμι με τα σατέν πέτα , το οποίο έραψε ο βιεννέζικος οίκος Lampert Hoffer (όλοι οι λαϊκοί βάρδοι στις μεγάλες πίστες είχαν αντιγράψει, για όσους θυμούνται, το στιλ του!). Οι γραβάτες του Μποντ είναι χειροποίητες, μεταξωτές, και δεν αποσπούν την προσοχή από το πρόσωπο.

Ο νέος Μποντ, όπως και ο αμέσως προηγούμενος, έχουν προσθέσει στα αξεσουάρ τους επώνυμα γυαλιά. Και οι δύο «προτιμούν» τα Persol. Επίσης φορούν παπούτσια Church και συγκεκριμένα το «Presley style» ή τα «Oxfords», πάντα γυαλισμένα, κατάλοιπο του στρατιωτικού τους παρελθόντος. Τέλος... δεν έχει τέλος ο κατάλογος με όλα αυτά που συνθέτουν το μαγικό κόσμο του Τζέιμς Μποντ, ενός εκ των χειρότερων αλλά και πιο γοητευτικών προτύπων του ψυχροπολεμικού κόσμου που επιβίωσε έως τις μέρες μας: με στιλ.


7 - 12/11/2006



Δεν υπάρχουν σχόλια: