Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ο Σερζ, η Μπίρκιν και η Μπαρντό



Της ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Το «Je t'aime - moi non plus», που προβάλλεται ξανά, αλλά και το ομώνυμο τραγούδι κρύβουν πολλές γοητευτικές ιστορίες...

Οταν η Τζέιν Μπίρκιν τραγούδησε μαζί με τον Σερζ Γκενσμπούρ, το 1969, το τραγούδι «Je t'aime - moi non plus» ήξερε ότι το χαϊδεμένο παιδί της γαλλικής ποπ κουλτούρας το είχε γράψει για άλλη. Η... άλλη ήταν η Μπριζίτ Μπαρντό.

Αν η Μπίρκιν ήταν σαν εμάς, θα πάθαινε βέρτιγκο από τη σύγκριση. Αλλά ζούσε στα επαναστατικά σίξτις, το σεξ ήταν μέρος της επανάστασης και το «cool» η νέα στάση ζωής. Η Βρετανίδα με την αισθησιακή φωνή όχι μόνο τραγούδησε το τραγούδι της Μπε Μπε αλλά το '76 πρωταγωνίστησε και στην ομώνυμη ταινία, η οποία προβάλλεται σε επανέκδοση από την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες. Και τότε και τώρα το νόημα ήταν το ίδιο: σεξ χωρίς αγάπη...

Κι αν το τραγούδι «Je t'aime -moi non plus» πορεύτηκε στα τσαρτ με τις ερωτικές κραυγές της Μπίρκιν σε μια συνομιλία με τον τότε σύντροφό της Γκενσμπούρ (ξέρετε... την ώρα του σεξ), στην ταινία υποδύεται ένα κορίτσι που κινείται και φλερτάρει σαν αγόρι. Και ερωτεύεται ένα αγόρι, το οποίο αγαπά ένα άλλο αγόρι. Ποιο είναι αυτό; Ο Τζο Νταλεσάντρο, προστατευόμενος του Αντι Γουόρχολ παρακαλώ. Χρόνια μετά η Μπίρκιν δήλωσε ότι ποτέ δεν ενθουσιάστηκε από το ρόλο της, απλώς έκανε το κέφι του Γκενσμπούρ (γιατί έτσι λειτουργούσε με τους ερωτικούς της συντρόφους, φοβούμενη την εγκατάλειψη). Ούτε και το τραγούδι τής άρεσε ιδιαίτερα, απλώς την έκανε διάσημη!

Τραγούδι και ταινία κουβαλούν μαζί τους τόσες κι άλλες τόσες γοητευτικές ιστορίες, οι οποίες είναι από μόνες τους κίνητρο για να πας σινεμά, χωρίς να προσμετρήσεις την καλλιτεχνική αξία του φιλμ. Ούτε και το τραγούδι εξάλλου είναι ισάξιο της φήμης του, αλλά τότε έκαναν εντύπωση ιστορίες του τύπου «πανέμορφη ηθοποιός ηχογραφεί τραγούδι κάνοντας στ' αλήθεια έρωτα με τον Γκενσμπούρ στο στούντιο χάριν...της τέχνης!» Ή «η Μπε Μπε ζήτησε από τον Γκενσμπούρ να μη δημοσιοποιήσει τη δική της ηχογράφηση, διότι και αυτή έπραξε ακριβώς το ίδιο, πλην όμως ήταν πια μελλόνυμφη και ο ζάπλουτος γερμανός μνηστήρας δεν μπορούσε να κατανοήσει την καλλιτεχνική πλευρά του εγχειρήματος»!

Αυτό δεν το κατανόησε βεβαίως ούτε και το Βατικανό, το οποίο αποδοκίμασε δημοσίως το τραγούδι, που κόπηκε και από τα ραδιόφωνα σε Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Μεγάλη Βρετανία. Ομως η νεολαία της εποχής διαφώνησε με την κρατούσα άποψη περί ασέμνων. Στη Βρετανία το «Je t'aime - moi non plus» έγινε το μοναδικό γαλλικό τραγούδι που βρέθηκε στην κορυφή των τσαρτ, ενώ πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμη και σήμερα παραμένει πρώτο στη λίστα των ερωτικών τραγουδιών.

Οσον αφορά την ταινία, αποτελεί μια σπουδή ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, κυρίως κόντρα στο συντηρητισμό και όχι στην αγάπη. Ο Γκενσμπούρ ήταν ένας προβοκάτορας που αγάπησε και την Τζέιν Μπίρκιν και την Μπριζίτ Μπαρντό. Κι η Μπίρκιν, που τελικώς τον εγκατέλειψε για τον σκηνοθέτη Ζακ Ντουαγιόν, πριν από λίγους μήνες είχε εξομολογηθεί εδώ, στις γειτονικές σελίδες, ότι θα προτιμούσε από την πολυσχιδή της δραστηριότητα (τις συναυλίες, τις ταινίες και την πολιτικοποίηση), ένα ωραίο απόγευμα με κάποιον που την αγαπά. Απαίσια γλυκερό αλλά αυτή το είπε, ύστερα από άπειρες εμπειρίες, τρεις κόρες και πολλά εγγόνια.


7 - 31/08/2008


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: