Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

Σκάρλετ Γιόχανσον - Το παιδί θαύμα μεγάλωσε

της Ελεωνόρας Ορφανίδου


Ο σκηνοθέτης Μάικλ Μπέι και η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είχαν τίποτα κοινό. Αυτός υπέγραφε τα μπλοκ μπάστερ του μεγαλοπαραγωγού Τζέρι Μπρουκχάιμερ και αυτή έπαιζε σε ταινίες σαν το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι». Αυτή πρέπει να έβαζε τα γέλια βλέποντας το «Περλ Χάρμπορ» ή το «Αρμαγεδδών» κι αυτός να βαριόταν πάρα πολύ με τις ατελείωτες συζητήσεις της στο λόμπι του γιαπωνέζικου ξενοδοχείου, στο «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφίας Κόπολα. Φέτος κάτι ένωσε την κινηματογραφική τους πορεία, κι έτσι σε λίγες μέρες θα δούμε και στη χώρα μας την ταινία τους «The island».
Το καλό σενάριο λέει ότι αυτό το «κάτι» που έφερε κοντά τον σκηνοθέτη των πιο εμπορικών ταινιών και τη νεαρή πρωταγωνίστρια των απαιτητικών ρόλων, ήταν το ενδιαφέρον σενάριο το οποίο έγινε και μια ενδιαφέρουσα ταινία. Σ' αυτή την εκδοχή συνηγορεί η απουσία του Τζέρι Μπρουκχάιμερ, που δεν έβαλε αυτή τη φορά το χεράκι του, καθώς και το γεγονός ότι εκτός από την Σκάρλετ Γιόχανσον τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Στιβ Μπουσέμι και Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν. Αλλοι τόσοι λόγοι μπορούν να υποστηρίξουν την δεύτερη εκδοχή, ότι δηλαδή θα δούμε άλλο ένα μπλοκ μπάστερ της σειράς, που δεν θα το διασώσουν τα μεγάλα ονόματα.
Η ταινία τοποθετείται στο μέλλον και θίγει ένα μεγάλο ζήτημα, την κλωνοποίηση. Ο Λίνκολν Σιξ-Εκο (Γιούαν Μακ Γκρέγκορ) και η φίλη του Τζόρνταν Του-Ντέλτα (Σκάρλετ Γιόχανσον) κατοικούν σε ένα ουτοπικό, πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον. Από τότε που ο Λίνκολν θυμάται τον εαυτό του, ονειρεύεται να επιλεγεί για να επισκεφθεί «Το νησί», το οποίο στα μέσα του 21ου αιώνα θεωρείται το μόνο βιώσιμο μέρος στη γη. Μια ανατριχιαστική ανακάλυψη μετατρέπει την επιθυμία του αυτή σε εφιάλτη: Στην πραγματικότητα ο ίδιος και οι υπόλοιποι κάτοικοι του ειδικά διαμορφωμένου χώρου είναι ανθρώπινοι κλώνοι οι οποίοι λειτουργούν ως «ανταλλακτικά» για τους ανθρώπους των οποίων είναι σωσίες. Ο Λίνκολν και η Τζόρνταν θα επιχειρήσουν τη μεγάλη έξοδο για να σωθούν και θα 'ρθουν αντιμέτωποι όχι μόνο με τις δυσκολίες του εγχειρήματός τους, αλλά και με τα μεγάλα ηθικά αδιέξοδα του ανθρώπου. Η Τζόρνταν-Σκάρλετ η οποία τρέχει τώρα για το καινούριο της φιλμ, υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα του Γούντι Αλεν, δήλωσε ότι το θέμα της κλωνοποίησης και τα ηθικά προβλήματα που γεννά, ήταν αυτό που της κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον στο σενάριο και την ώθησε στο να πει το τελικό «ναι». Μπορεί η δήλωση να μην ταιριάζει με τα είκοσι ένα της χρόνια, αλλά εδώ μιλάμε για το παιδί-θαύμα! Στα τρία της είχε ήδη ανακοινώσει στην οικογένειά της τις προθέσεις της σχετικά με το επαγγελματικό της μέλλον και όταν οι γονείς της χαμογελούσαν συγκαταβατικά αυτή πήγαινε στον καθρέφτη και τραγουδούσε βάζοντας τα τρία της αδέρφια να της κάνουν κριτική.Οταν, στα οκτώ της, ήρθε η πρώτη επαγγελματική πρόταση για ένα διαφημιστικό, κανείς στην οικογένεια Γιόχανσον δεν είχε διάθεση για συγκαταβατικά χαμόγελα. Ο πατέρας της αναρωτιόταν αν έπρεπε να της επιτρέψει να αρχίσει τόσο νωρίς, αλλά η μαμά Γιόχανσον είχε ήδη γίνει ατζέντισσα της κόρης της. Δύο χρόνια μετά η Σκάρλετ άρχισε να παρακολουθεί εδικά μαθήματα στη σχολή Στράσμπεργκ και έπαιζε σε μια off Broadway παράσταση. Στα δώδεκα έπαιξε στην ταινία «Μάνι και Λο», κι αμέσως μετά ήρθε η πρώτη επιτυχία, στο πλευρό του Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η ταινία ήταν ο «Γητευτής των αλόγων» και η μικρούλα Σκάρλετ έγινε πρόσωπο λίαν αναγνωρίσιμο στη σόου μπιζ. Στα δεκαοκτώ της κατάφερε αυτό για το οποίο πολλές ηθοποιοί παλεύουν μια ζωή. Η Σάρλοτ, του «Χαμένοι στη μετάφραση», της εξασφάλισε κριτικές-ύμνους και διεθνή φήμη. Ηδη τη φιλμογραφία της στολίζουν ταινίες όπως η «Μαύρη Ντάλια» του Μπράιαν Ντε Πάλμα και οι «Επικίνδυνες αποστολές 3». Τι σκέφτεται να κάνει τώρα; Το δήλωσε η ίδια: «να σκηνοθετήσει». Εχει ήδη σχέδιο αλλά και αποδείξεις ότι τα συγκαταβατικά χαμόγελα δεν είναι για στην περίπτωσή της!
7 - 21/08/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: