Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Για τα μάτια τους μόνο;


Της ΕΛΕΟΝΩΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ




Οι σύζυγοι του Πίτερ Σέλερς, του Ρίνγκο Σταρ, καθώς και η μνηστή του... Σούπερμαν ήταν μερικά μόνο από τα κορίτσια του Τζέιμς Μποντ που περίμεναν υπομονετικά να πέσουν στην αγκαλιά του, ενώ ανάμεσα σ' εκείνους που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν ήταν η... σύζυγος του Κουρτ Βάιλ, η περίφημη Λότε Λένια.

Κατά τα άλλα ο 007 δεν υπηρετεί μόνο τη βασίλισσα, τη γλεντάει τη ζωή του! Είναι δεινός γυναικοκατακτητής κι αυτό δεν αλλάζει. Αλλαξαν όμως οι γυναίκες στο πέρασμα των δεκαετιών. Μια από αυτές είναι πια προϊσταμένη του (Τζούντι Ντεντς). Ιδού μια σύντομη περιήγηση στις πιο απρόσμενες ανάμεσά τους:

Η ΚΥΡΙΑ ΜΠΟΝΤ: «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος» ο Μποντ ερωτεύεται και παντρεύεται την κοντέσα Τρέισι Ντι Βιτσέντσο (Νταϊάνα Ρινγκ), αλλά η νύφη σκοτώνεται στο τέλος! Αρχικό σχέδιο ήταν η δολοφονία της κυρίας Μποντ να αποτελέσει την εναρκτήρια σκηνή της επόμενης ταινίας («Τα διαμάντια είναι παντοτινά-1971»), αλλά τελικώς την είδαμε το 1969. Γεννημένη το 1938 στο Γιόρκσαϊρ, η μοναδική κυρία Μποντ είχε προλάβει να παίξει στη βρετανική τηλεόραση την Εμα Πιλ στο δημοφιλές σίριαλ «The Avengers», και μετά να κάνει θέατρο και σινεμά όπως τα επιθυμούσε! Η βασίλισσα Ελισάβετ την έχρισε Dame της Βρετανικής αυτοκρατορίας για την προσφορά της στο θέατρο. Τον γάμο της με το Μποντ μάλλον δεν τον θυμάται.

Η ΚΥΡΙΑ ΒΑΪΛ: Η Λότε Λένια, ως Ρόζα Κλεμπ, μας έδωσε έναν από τους ωραιότερους γυναικείους χαρακτήρες του Μποντ. Εχθρός του, στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ενωσης στο «Από τη Ρωσία με αγάπη», επιχειρεί να τον σκοτώσει με τα φονικά παπούτσια της. Τι γύρευε η ερμηνεύτρια της «Οπερας της πεντάρας», μια ηθοποιός και τραγουδίστρια με αριστερή κουλτούρα, σύζυγο τον στενό συνεργάτη και φίλο του Μπρεχτ, σε μια ψυχροπολεμικού χαρακτήρα ταινία, μόνο αυτή το ξέρει! Μετά τον θάνατο του συζύγου της (το 1950), η Λένια αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη διάσωση του έργου του και στην ερμηνεία έργων του Μπρεχτ στο Μπρόντγουεϊ! Και το 1963 αποφασίζει να κάνει τη Ρόζα.

ΚΥΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΚΥΡΙΩΝ: Η Μπάρμπαρα Μπαχ, ως ταγματάρχις Ανια Αμάσοβα στο «Η κατάσκοπος που με αγάπησε», υπηρέτησε όπως και η Λότε Λένια στον ρωσικό στρατό, υποκύπτοντας βεβαίως -αυτή- και στις κρυφές χάρες του 007. Ομως δεν έμεινε γνωστή στην ιστορία ως το κορίτσι του Μποντ, αλλά ως το κορίτσι του Μποντ που παντρεύτηκε έναν Μπιτλ. Το 1981 την ερωτεύθηκε ο Ρίνγκο Σταρ και από τότε άρχισαν να ζουν μαζί στο σπίτι τους στο Μονακό.

*Διάσημη για συζύγους και εραστές έγινε άλλη μια αγαπημένη του 007, η Μέρι Γκούντναϊτ, κατά κόσμον Μπριτ Εκλαντ. Ο Γουόρεν Μπίτι, ο Ράιαν Ο' Νιλ και ο Ρον Στιούαρτ την ερωτεύθηκαν, ο Πίτερ Σέλερς την παντρεύτηκε! Αυτή ήταν 20, αυτός 37, αυτή party animal των 70' s, αυτός όχι! Ο γάμος έληξε μετά από πέντε χρόνια, ο Πίτερ Σέλερς πέθανε, η Εκλαντ εξακολουθεί να περιφέρεται στα κοσμικά σαλόνια του Λονδίνου!

*Η Τέρι Χάτσερ, κατά το πέρασμά της από την ταινία «Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει», στον ρόλο της Πάρις Κάρβερ, ήταν ήδη αρραβωνιασμένη. Ηταν η Λόις του «Λόις και Κλαρκ», ήτοι η αιώνια αγαπημένη του Σούπερμαν. «Φταίει κάτι που έχω πει;» ρωτάει ο Τζέιμς Μποντ την παλιά του αγαπημένη, που δείχνει να μην τον θέλει πια. «Τι θα λεγες για κείνο το επιστρέφω αμέσως;» απαντά η Πάρις, δηλαδή η Τέρι, το κορίτσι του Μποντ με τα περισσότερα πτυχία. Το περιοδικό «People» την κατέταξε μεταξύ των 50 πιο ωραίων γυναικών του κόσμου. Και δεν έλαβε καν υπόψη του ότι σπούδασε ανώτερα μαθηματικά και έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Τώρα κάνει νέα καριέρα ως «Νοικοκυρά σε απόγνωση».

ΤΑ ΝΕΑ BONDGIRLS: Η Εύα Γκριν, το νέο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ είναι το πρόσωπο σύμβολο του Αρμάνι. Γεννημένη στο Παρίσι το 1980, ονειρευόταν πάντα κάτι περισσότερο από το μόντελινγκ, γι' αυτό και θεωρεί καθοριστικό επαγγελματικό της βήμα τη συμμετοχή της, το 2003, στην ταινία του Μπερτολούτσι «The dreamers». Πέρυσι την είδαμε στο «Kingdoms of heaven» του Ρίντλεϊ Σκοτ, στο πλευρό του Λίαμ Νίσον και του Ορλάντο Μπλουμ.

*Η Κατερίνα Μουρίνο, η δεύτερη εκ των συντρόφων του Ντάνιελ Κρέιγκ, στο «Casino Royale», υποστηρίζει ότι ο καινούριος Μποντ είναι πολύπλευρος χαρακτήρας. Η πανέμορφη Ιταλίδα υποδύεται τη γυναίκα του εχθρού του Μποντ. Καλύτερή της σκηνή; Αυτή στην οποία ιππεύει το λευκό της άλογο σε μια ακρογιαλιά στις Μπαχάμες. Γεννημένη στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας το 1977, νιώθει πολύ τυχερή που ξεκινάει τόσο δυναμικά τη διεθνή της καριέρα. Το 1994 κατέλαβε την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό για τη Μις Ιταλία και από τότε προσπαθεί να καθιερωθεί στο μόντελινγκ και στο σινεμά, μέχρι τώρα όμως είχε καθιερωθεί μόνο στις διαφημίσεις της Μερσεντές και του Νεσκαφέ.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ; Ακόμη κι ένας Μποντ θα δυσκολευόταν να απαντήσει στο ερώτημα τι φύλου είναι τελικώς η Μέι Ντέι (Γκρέις Τζόουνς) του «Α view to kill» και η Πούσι Γκαλόρ (Ονορ Μπλάκμαν) του «Goldfinger». Γυμνασμένη, με βαθιά φωνή, η Πούσι είναι πιλότος του Goldfinger και μισεί τους άντρες. Το μίσος μίσος, αλλά για τα μάτια του Μποντ το πούλησε το αφεντικό της! Λέγεται ότι οι παραγωγοί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για μη λογοκριθεί το όνομά της (χαϊδευτικό για το αιδοίο):

Πούσι: «Το όνομα μου είναι Πούσι».

Μποντ: «Μήπως ονειρεύομαι;»

Οσον αφορά την Τζαμαϊκανή Γκρέις Τζόουνς, ήταν όντως η πιο ξεχωριστή γυναικεία φιγούρα που πέρασε ποτέ από τις ταινίες του 007. Το «πέταγμά» της από τον πύργο του Αϊφελ έχει μείνει στην ιστορία. Τι λέει τώρα για την ερμηνεία της; «Ημουν πιο σκληρή απ' όσο ήθελε ο ρόλος, κι αυτό μου κόστισε». Δεν το πήρε πολύ βαριά όμως, συνέχισε να τραγουδάει με αυτή τη δηλητηριώδη σεξουαλική φωνή της ντίσκο και σήμερα ζει με τον καλό της, έναν ισπανο-αλγερινό συγγραφέα, μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού.

ΟΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΕΣ: Πόση είναι η απόσταση από «Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου» του Μπουνιουέλ μέχρι το «Για τα μάτια σου μόνο»; Η Καρόλ Μπουκέ, πάντως, τη διένυσε το 1981 προκειμένου να υποδυθεί τη Μελίνα Χέβελοκ, μια ελληνίδα βιολόγο της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε από τους αντιπάλους του Μποντ. Ολα αυτά πλέον αποτελούν παρελθόν, το πανέμορφο τότε κορίτσι της Σανέλ επέστρεψε στη Γαλλία και ασχολείται στα 49 της μόνο με την εγχώρια σόου μπιζ.

Αστέρι του γαλλικού σινεμά είναι και η Σοφί Μαρσό την οποία μάθαμε κυρίως από τις ταινίες του Ζουλάφσκι. Ξαφνικά διαβάσαμε ότι θα έπαιζε την Ηλέκτρα Κινγκ , την κακιά του «The world is not enough», στο πλευρό του Πιρς Μπρόσναν. Κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο από το Αζερμπαϊτζάν, που αναλαμβάνει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης και ονειρεύεται να ελέγξει τον κόσμο όλο. Μια χαρά τα πήγε. Ο Ζουλάφσκι πάντως, με τον οποίο έχει και έναν γιο, δεν πρέπει να ενθουσιάστηκε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ: Πολλοί λένε ότι το πρώτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, η Ελβετίδα Ούρσουλα Αντρες, παραμένει και το καλύτερο. Αξέχαστη σε όλους η σκηνή στο νησί του Dr Νο, όπου ο Μποντ την αντικρίζει ως Χάνι Ράιντερ, με ένα υπέροχο λευκό μπικίνι και ένα μαχαίρι δεμένο στη μέση να μαζεύει κοχύλια.

Ο σκηνοθέτης του «Πέθανε μια άλλη μέρα», της τελευταίας ταινίας με τον Πιρς Μπρόσναν, επανέλαβε τη σκηνή με τη Χάλε Μπέρι.

ΧΡΥΣΟ ΚΟΡΙΤΣΙ: Η Σίρλεϊ Ιτον στον «Χρυσοδάχτυλο» ως Τζιλ Μάστερσον δεν πρέπει να έπαιξε περισσότερα από πέντε λεπτά, αλλά ήταν αρκετά για να γίνει εξώφυλλο στο «Life». Την ώρα που ετοιμαζόταν να προχωρήσει στο... μοιραίο με τον Μποντ, χτυπάει το τηλέφωνο! Ωσπου να επιστρέψει ο 007, η Τζιλ βαμμένη ολόκληρη με χρυσόσκονη έχει πεθάνει από ασφυξία.

Εντυπωσιακός ήταν και ο θάνατος μιας άλλης ωραίας, της δίμετρης Σουηδέζας Μοντ Ανταμς, που υποδύθηκε την Οκτόπουσι στην ομώνυμη ταινία. Τα λέει έξω από τα δόντια στον 007 για το ποιόν του, αλλά στο τέλος ηττάται και αυτοκτονεί αφήνοντας να δαγκωθεί από το δηλητηριώδες χταπόδι που έχει στο ενυδρείο της.

ΟΙ ΔΕΣΠΟΙΝΙΔΕΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ: Τα τελευταία χρόνια, ο Μποντ έπρεπε μ' έναν τρόπο να αποδείξει ότι δεν ζει στο χθες. Το καινούριο του αφεντικό, η «Μ» Τζούντι Ντεντς, είναι μια απάντηση σε όσους επιμένουν να τον θεωρούν μισογύνη. Η dame Dench (όπως και η Χάλε Μπέρι), με το Οσκαρ της, την πορεία της στο αγγλικό θέατρο και τη φήμη της, ήλθε να βελτιώσει την εικόνα του 007, που λογοδοτεί πια σε μια γυναίκα! Αυτή, πάλι, βιώνει τη μοναξιά της κορυφής.

Την κατάσταση στο γραφείο ευτυχώς ισορροπεί η αιώνια ερωτευμένη δεσποινίς Μάνιπενι. Κρυφά ερωτευμένη μαζί του, κάνει ό,τι μπορεί για να τον προστατεύσει από το εκάστοτε αφεντικό τους και ονειρεύεται πράγματα που δεν ομολογεί ούτε στον εαυτό της. Η τελευταία, Σαμάνθα Μποντ, αποχώρησε μετά την παραίτηση του Πιρς Μπρόσναν. Οσο για την πρώτη, ακόμη λαμβάνει επιστολές από θαυμαστές της: «Ξέχασέ το το κτήνος».


7 - 12/11/2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: