Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Οι κούκλες του Box Office

της Ελεωνόρας Ορφανίδου

Μπορεί στον ολυμπιακό Αύγουστο της Αθήνας τα σινεμά να παίζουν ρόλους κομπάρσων, αλλά τα αμερικανικά multiplex σφύζουν από ζωή. Η Μιρέλα Μανιάνι είναι εδώ η «Ωραία της ημέρας», στη Νέα Υόρκη όμως σταρ παραμένουν οι ταινίες και οι ωραίες τους πρωταγωνίστριες! Ωραίες; Ενίοτε και όχι.

Η Γερμανίδα Φράνκα Ποτέντε και η Αμερικανίδα Σκάρλετ Γιόχανσον δεν είναι δα και πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς. Αλλά όταν είσαι στο Box Office σε κοιτούν με άλλα μάτια...

Το 1998 η Φράνκα Ποτέντε λεγόταν Λόλα και έτρεχε επί ενενήντα λεπτά, προσπαθώντας να μαζέψει τα χρήματα που χρωστούσε ο καλός της για να μην τον «φάνε» οι μαφιόζοι. Η ταινία «Τρέξε, Λόλα, Τρέξε» του συντρόφου της, Τομ Τίκβερ, κέρδισε εντυπώσεις, έκοψε εισιτήρια και έστρεψε τα βλέμματα των Αμερικανών του Χόλιγουντ στην 30χρονη Γερμανίδα με το δίπλωμα υποκριτικής της διάσημης σχολής Στράσμπεργκ. Πρώτη της μεγάλη ταινία εκτός Γερμανίας το «Blow», όπου και υποδύθηκε τη φίλη του πρωταγωνιστή Τζόνι Ντεπ.

Μετά ήρθε το «Story telling» και, αυτό το καλοκαίρι, παίζει στο πλευρό του Ματ Ντέιμον, στο «The Bourne Supremacy» (συνέχεια του «Bourne Identity»), του Πολ Γκρίνγκρας, ελπίζοντας στην καθιέρωση.

*Καθιέρωση που ήρθε πέρυσι για την Σκάρλετ Γιόχανσον, χάρη στην ταινία της Σοφίας Κόπολα «Χαμένοι στη μετάφραση». Η ξανθιά Σκάρλετ ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο και το σινεμά από την τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Τελειώνοντας, και αυτή, τη σχολή Στράσμπερκ ως εξαιρετικό ταλέντο, έπαιζε πριν καν ενηλικιωθεί δίπλα στον Ιθαν Χόουκ σε off Broadway παραστάσεις, ενώ το «Χαμένοι στη μετάφραση», και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» τα έκανε στα δεκαεννιά της (γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1984). Αυτή την περίοδο φιγουράρει στο αμερικανικό Box office με την ταινία «The perfect score», που αφηγείται την προσπάθεια έξι μαθητών να κλέψουν τα θέματα των εξετάσεων.

*Μαθήτρια είναι άλλη μια ανερχόμενη σταρ του φετινού καλοκαιριού, η Χίλαρι Νταφ. Πρωταγωνιστεί στη νεανική κομεντί «Α cinderella story» και όπως λέει και ο τίτλος υποδύεται μια σύγχρονη Σταχτοπούτα.

Για την ταινία και για την πρωταγωνίστρια οι αμερικανοί κριτικοί είπαν τα χειρότερα, ωστόσο, η Χίλαρι Νταφ έχει γίνει αφίσα σε κάθε νεανικό δωμάτιο και υπογράφει κάθε μέρα μέσω της γραμματέως της εκατοντάδες αυτόγραφα.

Γεννημένη στο Χιούστον του Τέξας μόλις το 1987, έγινε διάσημη χάρη στην τηλεοπτική σειρά «Lizzie McGuire», που είδαμε και στη χώρα μας. Κάποια εποχή το γύρισε και στο... τσάμικο, κοινώς έβγαλε δίσκο και παρουσίαζε μουσικοχορευτικά σόου, ώσπου επέστρεψε στο σινεμά με μικρούς ρόλους στο «X-men 2» και στο τελευταίο «Μάτριξ».

Ο σκηνοθέτης της «Σταχτοπούτας», Μαρκ Ρόσμαν, που τη σκηνοθέτησε και στο «Lizzie», την έχει πάρει υπό την προστασία του! Μετά τα χιλιάδες εισιτήρια που κόψανε αυτό το καλοκαίρι, ετοιμάζονται για νέα συνεργασία.

Απ' τη μπάλα στο πανί

*Η Μπρίτζετ Μόιναχαν έπαιζε ποδόσφαιρο και ονειρευόταν να γίνει μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Δεν τα κατάφερε, γιατί στο μεταξύ έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά «Sex and the city» και έγινε μέλος του αμερικανικού σταρ σίστεμ. Τα εξώφυλλα και η τηλεθέαση έφεραν τον πρώτο κινηματογραφικό ρόλο που την έκανε γνωστή και εντός της μεγάλης οθόνης, αυτόν της αρραβωνιαστικιάς του «Mr Big».

Μετά ήρθαν το «Serendipity », το «Recruit» στο πλευρό του Αλ Πατσίνο και τώρα το «Ι, robot», μια ταινία επιστημονικής φαντασίας βασισμένη σε ένα βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοφ. Υποδύεται μια γιατρό που στα 2035 προσπαθεί να βελτιώσει τη νοημοσύνη των ρομπότ, τη στιγμή που ο συμπρωταγωνιστής της, Γουίλ Σμιθ, ερευνά ως ντετέκτιβ μια δολοφονία για την οποία υποψιάζεται ότι ευθύνεται ένα από αυτά. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλεξ Πρόγιας.

*Αν η ωραία Μπρίτζετ κόβει εισιτήρια για να μας ταξιδέψει στο μέλλον, η ωραία Κίρα Νάιτλι μας πηγαίνει με την ίδια επιτυχία στο παρελθόν, ως Γκουίνιβερ στη νέα εκδοχή του «Βασιλιά Αρθούρου». Παίζοντας μπάλα, αλλά μόνο στο σινεμά, στο «Κάντο όπως ο Μπέκαμ», η γεννηθείσα το 1985 στο Λονδίνο Κίρα, είναι ήδη σταρ. Στις αποσκευές της οι «Πειρατές της Καραϊβικής» και ο τελευταίος «Πόλεμος των άστρων», ενώ προίκα από τα παιδικά της χρόνια και ο «Ρομπέν των δασών»! Παιδί ηθοποιών, λέγεται πως ήταν τριών ετών όταν τους ζήτησε να της βρουν μάνατζερ, ενώ στα δώδεκά της έγινε επαγγελματίας.

Στον «Βασιλιά Αρθούρο» υποδύεται μια πολύ διαφορετική βασίλισσα, δυναμική και πανίσχυρη που πολεμάει σαν άντρας στο πλευρό των ιπποτών.

*Η Κίρα πάντα τα πήγαινε μια χαρά, η Κριστίν Απλιγκέιτ όχι. Μολονότι η ξανθιά Bimbo της αμερικανικής τηλεόρασης έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο χάρη στο σίριαλ «Παντρεμένοι, με παιδιά» ως μέλος της φοβερής οικογένειας Μπάντι, οι προσπάθειές της στη μεγάλη οθόνη απέδιδαν σποραδικά, μικρά ρολάκια στο πλευρό αστεριών πρώτου μεγέθους.

Φέτος τα πράγματα άλλαξαν, χάρη στην κωμωδία «Ανκορμαν» του Ανταμ ΜακΚέι. Η ταινία αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός παρουσιαστή του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού του Σαν Ντιέγκο και μιας δημοσιογράφου. Η σχέση τους δημιουργεί κωμικοτραγικές καταστάσεις και κόβει απίστευτο αριθμό εισιτηρίων, κάνοντας την Κριστίν να ελπίζει ότι ήρθε η ώρα που από αστεράκι θα γίνει επιτέλους αστέρι.

*Κάτι που έχει ήδη καταφέρει η Κίρστεν Ντανστ, πρωταγωνίστρια των ταινιών του «Spider». Το Νο 2 εξακολουθεί να κόβει εισιτήρια επί ατελείωτες εβδομάδες, και η όμορφη-άσχημη Κίρστεν κοιτά αφ' υψηλού τις ηθοποιούς της γενιάς της, με την έπαρση που θα έδινε στην κάθε δεσποινίδα η συμμετοχή στις ταινίες «Αυτόχειρες Παρθένοι», «Συνέντευξη με έναν βρυκόλακα», «Μικρές κυρίες», «Ζουμάνζι», «Wag the dog». Η Κίρστεν, γεννημένη το 1982, έκανε την πρώτη της επαγγελματική δουλειά πριν κλείσει τα τρία: έγινε το μοντέλο της Φορντ και έως το 1989 το μοντέλο δεκάδων εταιρειών που αναζητούσαν ένα παιδάκι με περίεργο βλέμμα. Κάπως έτσι πέρασε εύκολα στις νεανικές ταινίες και αμέσως μετά στο σινεμά ενηλίκων. Για να υποδυθεί τη μικρούλα βαμπίρ στην ταινία «Συνέντευξη μ' έναν βρυκόλακα» πέρασε την οντισιόν παίρνοντας τον ρόλο από πέντε χιλιάδες συνυποψήφιές της. Ηταν δώδεκα ετών!

*Δύο άλλες κυρίες έγιναν σταρ πρώτου μεγέθους μετά τα τριάντα! Οι «μεγάλες» του αμερικανικού σινεμά που φιγουράρουν στο box office αυτή την εποχή με την ταινία «Catwoman», είναι η Χάλι Μπέρι και η Σάρον Στόουν. «Ο χορός των τεράτων» και το «Βασικό ένστικτο» τους έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν για να δείξει καθεμία τα προσόντα της. Από διαφορετικούς κόσμους αλλά και οι δύο ωραίες και έξυπνες νιώθουν στην πλάτη τους την ανάσα των κοριτσιών.

Η Χάλι δεν φοβάται, τώρα είναι η ώρα της. Η Σάρον Στόουν έχει μεγαλώσει και έχει ανασφάλειες! Δύσκολο να είσαι σύμβολο του σεξ στα σαράντα something. Εχει να ελπίζει όμως σε εκείνο το μυαλό και τη νοημοσύνη που την έχουν κατατάξει μεταξύ των μελών της mensa. Και να αποδείξει ότι δεν βρίσκεται τυχαία στον κατάλογο με τους εξυπνότερους ανθρώπους στον κόσμο! Αν και στο Χόλιγουντ, λένε, το σημαντικότερο είναι να μη μεγαλώνεις ποτέ!


7 - 22/08/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: