Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Μαγικά φίλτρα χωρίς χημεία




της Ελεωνόρας Ορφανίδου

Στη δεκαετία του '60 το αμερικανικό τηλεοπτικό κοινό έβλεπε μετά μανίας, σε ζώνη prime time, την πρασινομάτα ηθοποιό Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερι να προσπαθεί να μεταμορφωθεί από... μάγισσα σε κοινή θνητή, πράγμα δύσκολο, αστείο και χρονοβόρο παρά τις μαγικές της ικανότητες. Η σειρά, που είχε τον τίτλο «Bewitched» (στην Ελλάδα προβλήθηκε από το TV Μακεδονία), δεν ξεχάστηκε από το Χόλιγουντ, που συχνά πυκνά παίρνει τις επιτυχημένες ιδέες της τηλεόρασης και τις κάνει ταινίες!

Ετσι, η κυρία των ερωτικών κομεντί, η σκηνοθέτης Νόρα Εφρον, έγραψε μαζί με την αδερφή της, Ντέλια, το σενάριο και σκηνοθέτησε την ομότιτλη κινηματογραφική εκδοχή, η οποία τις επόμενες ημέρες θα προβληθεί και στη χώρα μας, υπό τον τίτλο «Η μάγισσα».

Η Εφρον, μετά το «Αγρυπνος στο Σιάτλ» και το «Εχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», πόνταρε στις μαγικές ικανότητες της ηρωίδας της αλλά και της ηθοποιού που την ενσαρκώνει, της Νικόλ Κίντμαν, και δικαιώθηκε, τουλάχιστον ως προς τα εισιτήρια. Μόλις βγήκε η ταινία στους κινηματογράφους, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση του αμερικανικού Box Office, κάνοντας άνοιγμα 20,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Ολοι ήθελαν να δουν την ιστορία της Σαμάνθα, της πανέμορφης μάγισσας που ονειρεύεται να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, να ερωτευτεί και να παρατήσει τα... μαγιολίκια!

Η ιστορία της ταινίας είναι η ιστορία ενός ριμέικ! Ενας ηθοποιός του οποίου η καριέρα πάει από το κακό στο χειρότερο, ο Τζακ (Γουίλ Φέρελ), προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να ξαναγίνει μεγάλος σταρ πρωταγωνιστώντας στο ριμέικ της πετυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Bewitched». Σκεπτόμενος ωφελιμιστικά, επιλέγει για συμπρωταγωνίστριά του, στο ρόλο δηλαδή της Σαμάνθα, την άσημη Ιζαμπελ Μπίγκελοου, μια όμορφη κοπέλα που θέλει να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ. Ο Τζακ-Ντάρεν τη θέλει γιατί μοιάζει καταπληκτικά στην Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερι και είναι τελείως άγνωστη στο κοινό. Αγνοεί όμως ότι η Σαμάνθα είναι μια αληθινή μάγισσα η οποία αναζητεί μια φυσιολογική ζωή παρά την προειδοποίηση των γονιών της (Μάικλ Κέιν και Σίρλεϊ Μακ Λέιν) ότι αυτό δεν είναι εύκολο.

Οι συγκρούσεις από τη σχέση αυτού του απίστευτου εγωιστή και της μάγισσας που προσπαθεί, ανεπιτυχώς συχνά, να μην ασκήσει την τέχνη της βγάζουν γέλιο ενώ ο έρωτάς τους προσθέτει την απαραίτητη για το είδος συναισθηματική εμπλοκή. Η Νικόλ Κίντμαν κουνά με έναν φοβερά κωμικό και χαριτωμένο τρόπο τη μύτη της, όπως και η Μοντγκόμερι στο παλιό σίριαλ ενώ ο Γουίλ Φέρελ είναι ξεκαρδιστικός με τους κομπασμούς, τις εξωπραγματικές επιθυμίες και τις υστερίες ενός σταρ: θέλει κέικ κάθε Τετάρτη, τεράστιο μισθό και... διακόσιους καπουτσίνο για να διαλέξει τον καλύτερο.

Λέγεται ότι η Κίντμαν είχε συμφωνήσει να μην... κουνήσει τη μύτη της εκτός του πλατό έως ότου βγει η ταινία στις αίθουσες αλλά το έκανε σε δημοφιλές τηλεοπτικό σόου κι έγινε χαμός. Κατά τα άλλα, ως Ιζαμπελ-Σαμάνθα θέλει κανονικό σπίτι, φολκσβάγκεν στο γκαράζ, άντρα και δουλειά χωρίς να χρειάζεται να λέει διάφορα «άμπρα κατάμπρα» . Εχει μια σχέση αγάπης και μίσους με τη μαγεία και γίνεται πραγματικά κωμική στην προσπάθειά της να γίνει «κανονικός» άνθρωπος, και να αντισταθεί για παράδειγμα στη μετατροπή ενός τραπουλόχαρτου ταρό σε... πιστωτική κάρτα!

Οι αμερικανοί κριτικοί προέβαλαν ενστάσεις για τη «χημεία» του πρωταγωνιστικού ζευγαριού, μίλησαν για καλές σκηνές αλλά ατελές αποτέλεσμα, για καλές ερμηνείας που δεν απογείωσαν την ταινία. Είπαν ότι ο Τζιμ Κάρεϊ που είχε προταθεί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά είπε όχι, λόγω άλλων υποχρεώσεων, θα ήταν καλύτερος στο ρόλο του Ντάρεν και διάφορα άλλα, που μένει να τα δούμε. Για τη Νικόλ Κίντμαν όμως δεν είχαν να πουν και πολλά. Ισως γιατί είχε εμπειρία. Εχει ξανασχοληθεί με τη μαγική τέχνη, στο «Practical magic» το '98, τότε που μαζί με τη Σάντρα Μπούλοκ υποστήριζαν ότι «μέσα σε κάθε γυναίκα υπάρχει μια μικρή μάγισσα».
7 - 28/08/2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: