Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ωραίος άντρας, μόνος , ψάχνει



Της ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Στα πενήντα οκτώ σου παύεις να πιστεύεις το έως χθές προφανές, ότι δηλαδή το ταλέντο, η φάτσα και η μοίρα σου το 'χαν γραμμένο να μείνεις στην ιστορία ως ο γιάπις του «Pretty woman» που ερωτεύτηκε την Τζούλια Ρόμπερτς. Αν, δε, έχεις κάνει γκεστ στον Κουροσάβα (στο «Rhapsody in August»), έπαιξες σε ταινία του Κόπολα (έστω και στο μέτριο «Cotton club») και πήρες Χρυσή Σφαίρα για το μιούζικαλ «Σικάγο», αρχίζεις να μη θέλεις πια για αποκλειστικό σου διαβατήριο το σεξ απίλ σου. Ακόμη κι αν σε λένε Ρίτσαρντ Γκιρ!

Και στις δύο ταινίες στις οποίες θα δούμε προσεχώς τον διάσημο αμερικανό ηθοποιό, στο «The flock» («Το ποίμνιο») του Βάι Κέουνγκ Λάου και στο «Δεν είμαι εκεί» του Τοντ Χέινς, όπου και υποδύεται μαζί με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Χιθ Λέτζερ, Τζουλιάν Μουρ τον Μπομπ Ντίλαν, οι ερμηνείες του είναι... κόντρα ρόλοι στον ρόλο του ωραίου ζεν πρεμιέ που του χάρισε άφατη δόξα και χρήμα, από την εποχή ακόμη του «American zigolo».

Στο «Ποίμνιο» που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες σε λίγες μέρες, ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος κοντά στην... κλιμακτήριο, ο οποίος εκπαιδεύει την αντικαταστάτριά του (Κλερ Ντέινς) στην εξιχνίαση σεξουαλικών εγκλημάτων. Λίγο πριν αποστρατευθεί, περνάει φοβερή εσωτερική κρίση, ανίκανος να σκεφτεί τι θα γίνει όταν σταματήσει να δουλεύει, καθώς δεν έχει φροντίσει για την επόμενη μέρα. Είναι μόνος και εξαιρετικά αντιπαθής σε όλους.

Οπως επισημαίνουν αρκετοί αμερικανοί κριτικοί, ο Γκιρ, καταφέρνει να βγει τσαλακωμένος και ατημέλητος. Πείθει ότι είναι ένας σιχαμένος μισάνθρωπος, χωρίς ενδιαφέροντα, κενός και καθόλου ωραίος! Στο «Ποίμνιο», συνεπώς, δεν είναι πια ο άντρας που έσπασε το μονοπώλιο των γυναικείων εξωφύλλων στο περιοδικό «Vogue».

Το ίδιο το σενάριο ευνοεί την αλλαγή: Ο πιο σέξι άνδρας της δεκαετίας του '90, είκοσι χρόνια μετά φιλοξενείται στο σπίτι μιας νέας γυναίκας, πίνει το ποτό του και μετά... ροχαλίζει στον καναπέ! «Το μόνο που μπορεί να κάνει πλέον καλά, είναι να συλλαμβάνει τους κακούς», λέει και ο Λάου.

Ο σκηνοθέτης από το Χονγκ Κονγκ (Το «The flock» είναι η πρώτη του ταινία στα αγγλικά) χρησιμοποίησε το μπάτζετ των 35 εκατομμυρίων δολαρίων για να κάνει ένα θρίλερ αλά «Σιωπή των Αμνών», και τον πρωταγωνιστή του απολύτως αφοσιωμένο στην εξιχνίαση της υπόθεσης, η οποία έχει ως εξής:

Ενα κορίτσι εξαφανίζεται και οι δύο συνεργάτες θεωρούν ως βασικό ύποπτο έναν κρατούμενο για σεξουαλικά εγκλήματα προσφάτως αποφυλακισθέντα. Εχουν ελάχιστες ενδείξεις, καμία απόδειξη και τον χρόνο να μετρά αντίστροφα. Πρέπει να αποδείξουν την ενοχή του πριν φτάσει στο επόμενο θύμα του. Η Κλερ Ντέινς, η κινηματογραφική Ιουλιέτα του Μπαζ Λούρμαν, στο μιούζικαλ «Romeo and Juliet», είναι η αντίστοιχη Κλαρίς (Τζόντι Φόστερ) της «Σιωπής των αμνών», ενώ το θύμα της ιστορίας, τη νεαρή κοπέλα, υποδύεται η καναδή τραγουδίστρια της ροκ Αβρίλ Λαβίν.

Τι λένε οι (λίγες προς το παρόν) διεθνείς κριτικές; «Σιωπή των αμνών» δεν είναι (αλλά αυτό δεν είναι κι εύκολο), το παγκόσμιο σινεμά έχει δει πιο ταιριαστά πρωταγωνιστικά ζευγάρια από τους Γκιρ -Ντέινς, εύκολα διαπιστώνεις τα προβλήματα στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και αν είσαι εκπαιδευμένος στα θρίλερ εντοπίζεις αρκετά κλισέ. Από την άλλη όμως, η ταινία έχει γρήγορους ρυθμούς, θαυμάσια φωτογραφία, ανατροπές και όλα εκείνα τα υπέροχα στιλιστικά στοιχεία που έστειλαν άλλον έναν σκηνοθέτη από το Χονγκ Κονγκ κατευθείαν στο Λος Αντζελες με εισιτήριο one way!


7 - 09/09/2007


Δεν υπάρχουν σχόλια: