Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Ο Τζακ ξαναχτυπά





της Ελεωνόρας Ορφανίδου

Μια επιστολή από την κόλαση («From Hell») κλόνισε συθέμελα τη βικτοριανή Αγγλία το 1888, και αιτία δεν ήταν μόνο η υπογραφή που έφερε στο τέλος της: «Τζακ ο Αντεροβγάλτης».

Ούτε οι πέντε ειδεχθείς φόνοι που διέπραξε ο πιο διάσημος «κατ' εξακολούθηση» δολοφόνος της Ιστορίας. Η ιστορία του Jack the ripper είναι η ιστορία του ανατολικού Λονδίνου και των κοινωνικά απόβλητων κατοίκων του που απείλησαν την ηρεμία των τζέντλεμαν του Γουέστ Εντ.

Αυτή την ιστορία επιχειρούν να πουν με τη νέα τους ταινία «Επισκέπτης από την κόλαση» (στο πρωτότυπο «From Hell») οι αδελφοί Χιουζ. Οτι δηλαδή η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη είναι μια ιστορία του γκέτο και των απόκληρων. Παράλληλα, υιοθετούν τις θεωρίες του ομότιτλου βιβλίου του Αλαν Μουρ, προκαλώντας ταραχή ακόμη και στη μασονική στοά της Βόρειας Αμερικής, που φοβάται ότι θα κατηγορηθούν πάλι οι μασόνοι για τους φόνους του 1888. Οι αδελφοί Χιουζ εμπλέκουν και το Μπάκιγχαμ που ήταν πάντοτε με την ανώτερη τάξη, η οποία υποστήριζε μετά βδελυγμίας, τουλάχιστον το 1888, ότι κανένας άγγλος τζέντλεμαν δεν σκοτώνει με αυτό τον τρόπο.

Πρωταγωνιστής στην ταινία, όπως και στα δραματικά γεγονότα της εποχής, είναι ο επιθεωρητής Φρέντερικ Αμπερλάιν (Τζόνι Ντεπ), ένας εθισμένος στο όπιο αστυνομικός που καλείται να βρει τον πραγματικό Τζακ Αντεροβγάλτη και να απαλλάξει το Γουάιτ Τσάπελ του ανατολικού Λονδίνου από το φόβο του φονιά και το δυτικό Λονδίνο από το φόβο της «ηρωικής εξόδου» των απόκληρων στα λημέρια της καλής κοινωνίας. Μαζί του, ο βοηθός του Πίτερ Γκόντλεϊ (Ρόμπι Κολτρέιν). (Το δίδυμο σαφώς και παραπέμπει στον οπιομανή Σέρλοκ Χολμς και τον βοηθό του Γουάτσον.)

Οσον αφορά τα θύματα του Αντεροβγάλτη , οι αδελφοί Χιουζ τα βγάζουν από τη λήθη, δείχνουν τις γυναίκες αυτές με σάρκα και οστά και κάνουν την τελευταία, την 25χρονη Μέρι Κέλι (Χίδερ Γκράχαμ), πρωταγωνίστρια.

Το ανατολικό Λονδίνο μετακόμισε στην Πράγα και το Γουάιτ Τσάπελ ξαναχτίστηκε από το συνεργείο, καθώς μόνο η φήμη του Αντεροβγάλτη έμεινε αλώβητη από το πέρασμα του χρόνου και εμπορεύσιμη όσο κανένα άλλο... προϊόν της περιοχής. Δεκάδες ταξιδιωτικοί οδηγοί προτείνουν περιήγηση στα σημεία των φόνων και στα λημέρια του Τζακ. Τι απέγινε ο πρώτος σταρ των ταμπλόιντ; Οι θεωρίες πολλές, απασχολούν ακόμη τους ερευνητές και έχουν φανατικό κοινό που διακατέχεται από τη λεγόμενη riperromania. Πρόσφατα, η συγγραφέας Πατρίσια Κόρνγουελ υποστήριξε ότι ο Αντεροβγάλτης ήταν ο ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Γουόλτερ Σίκερτ.

Οι υποψήφιοι αντεροβγάλτες

Πέραν αυτού, τα εγκλήματα αποδόθηκαν στους εβραίους, στους μασόνους, στους Ασιάτες. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν επαγγελματίες που ήξεραν να χειρίζονται μαχαίρια: γιατροί, παπουτσήδες, χασάπηδες, κυνηγοί. Κάποιοι ερευνητές υποστήριξαν ότι ο Τζακ ήταν Τζιλ, δηλαδή γυναίκα, άλλοι ένας δικηγόρος που το πτώμα του βρέθηκε στον Τάμεση. Ο Φρέντερικ Αμπερλάιν κατηγόρησε τον εμιγκρέ Σεβερίν Κοσλόφσκι, ο οποίος δηλητηρίασε τη γυναίκα του. Κατά μία άλλη θεωρία, ο Αντεροβγάλτης ήταν ο σατανιστής Ρόσλι Στέφενσον. Υποψήφιος Αντεροβγάλτης είναι και η αυτού υψηλότης, ο εγγονός της βασίλισσας Βικτορίας. Αν δεν ήταν αυτός φυσικός αυτουργός, τους φόνους, κατά τη θεωρία, διέπραξε ο γιατρός της αυλής. Ενας αμερικανός γιατρός, ο Τόμας Νιλ Κριμ, επίσης μανιακός δολοφόνος, την ώρα του απαγχονισμού του φώναξε: «Είμαι ο Τζακ». Ετερος Τζακ, ο Τζέιμς Μέιμπρικ που ομολογεί τους φόνους στο ημερολόγιό του. Η τηλεόραση, το σινεμά, το θέατρο πήραν όλες αυτές τις θεωρίες και τις έκαναν ταινίες, ντοκιμαντέρ και μιούζικαλ, ακόμη και διαφήμιση κατά του τσιγάρου (με το τσιγάρο να σκοτώνει περισσότερους από τον Αντεροβγάλτη). Ο Αντεροβγάλτης έγινε επιτραπέζιο παιχνίδι και κατά έναν ασαφή τρόπο ο κλασικός πίνακας των «μπιλιαρδάδικων» όλου του κόσμου με τους σκύλους που παίζουν μπιλιάρδο λέγεται «Jack the ripper».

Καλύτερος κινηματογραφικός Jack ήταν μάλλον ο Κλάους Κίνσκι στην ομώνυμη ταινία του 1976 του Τζες Φράνκο. Το 1978 γυρίζεται το «Murder by decree» από το βιβλίο του Στίβεν Κινγκ «Final solution». Ο Κρίστοφερ Πλάμερ, ως Σέρλοκ Χολμς, ερευνά τους φόνους του Αντεροβγάλτη και τους συνδέει με τη μασονία.

Ο Σέρλοκ Χολμς ( Τζον Νέβιλ) συναντά τον μανιακό δολοφόνο το 1965 στην ταινία του Τζέιμς Χιλ «Α study in terror». Λίγο νωρίτερα την υπόθεση παίρνουν στα χέρια τους οι Αμερικανοί. Το 1959 στον «Τζακ τον Αντεροβγάλτη» του Λι Πάτερσον ένας αμερικανός ντετέκτιβ επιχειρεί να λύσει το μυστήριο.

Το ερώτημα ποιος ήταν τελικά ο Αντεροβγάλτης δεν απαντήθηκε ούτε στο σινεμά, ούτε στη ζωή. Λίγοι επίσης διερωτώνται πια γιατί έγινε τόση φασαρία για τους φόνους πέντε κοινών γυναικών, όταν οι βίαιοι θάνατοι στο υποβαθμισμένο Ιστ Εντ ήταν συνήθεις και η ανώτερη τάξη δεν τους θεωρούσε δα και καμιά συμφορά. Η απάντηση, λένε, είναι πολιτική: από το 1886 οι φτωχοί τόλμησαν να δείξουν ότι υπάρχουν με τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Και η upper class δεν τόλμησε εκείνη τη φορά να μην κοιτάξει...
7 - 13/01/2002

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λίγοι ξέρουν αυτή την οπτική, της πολιτικής χροιάς στην υπόθεση του Αντεροβγάλτη. Αν και είναι γνωστό οτι οι υποψίες κάποια στιγμή εστιάστηκαν σε μέλος της Βασιλικής οικογένειας.

Ανώνυμος είπε...

Η ζωή των φτωχών απέκτησε αξία μόλις κινδύνεψε η ηρεμία των πλουσίων. Πολύ επίκαιρο δεν ακούγεται;