Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Έρως ανίκατε...





της Ελεωνόρας Ορφανίδου


Η ανάγκη να αγαπηθεί την ταξίδεψε πριν από χρόνια στην άλλη άκρη της Αμερικής («Αγρυπνος στο Σιάτλ»). Φέτος, μένει στο σπίτι, αλλά δέχεται επισκέψεις από την άλλη άκρη του χρόνου. Η Μεγκ Ράιαν ως χολιγουντιανή Κέιτ ερωτεύεται το δούκα Λίοπολντ, κι ας τους χωρίζει... ενάμισης αιώνας.




Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοια. Μέχρι τώρα, ασχολούνταν με τους ψεύτικους παραδείσους της Αμερικής («Copland» και «Το Κορίτσι που άφησα πίσω») και όχι με ροζ παραμύθια για πριγκιπόπουλα με καλούς τρόπους που κερδίζουν την κοπέλα ακόμη κι αν είναι μια επιτυχημένη επαγγελματίας του μάρκετινγκ.

Ομως, ο Μάνγκολντ παραδέχεται ότι ήθελε να κάνει: «Μια ιστορία αγάπης στο στιλ των αμερικάνικων ταινιών της δεκαετίας του '40 και του '50 με σπιρτόζικους διαλόγους και φινετσάτη συμπεριφορά».

Μόνο που εδώ όλα είναι πολύ ροζ, πολύ συντηρητικά. Περισσότερο ταιριάζουν στο επίπλαστο της Ημέρας των Ερωτευμένων- η ιδανική μέρα για να δει κανείς την ταινία- παρά στη ζωή ή και στην τέχνη...

Εχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά το επιχείρημά της: δικαίωμα στο όνειρο ζητάει και έχει και τα δίκια της, αλλά παρακολουθώντας το «Kate and Liopold» καλό είναι να μείνουμε στην πρώτη του ανάγνωση: Εκεί όπου ένας ευγενής του 19ου αιώνα, ο Λίοπολντ (Χιου Τζάκμαν) ταξιδεύει στο σήμερα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Κέιτ, με κωμικοτραγικές συνέπειες διότι αλλιώς μετρούσαν το χρόνο το 1876 και αλλιώς το 2002, αλλιώς έτρωγαν, αλλιώς έπιναν, αλλιώς ερωτεύονταν.

Στη δεύτερη ανάγνωση, η Κέιτ δικαιώνει το όνομά της. Αποδεικνύεται δηλαδή μια Κατινάρα της σειράς που η επαγγελματική της καταξίωση καμία σημασία δεν έχει μπροστά στο πριγκιπόπουλο.

Οι κριτικοί των μεγάλων αμερικανικών εντύπων τη μέμφονται γιατί τα παρατάει όλα για τον άντρα των ονείρων της, ο οποίος φυσικά δεν είναι και ο γαλατάς της γειτονιάς!

Το ότι το Χόλιγουντ είναι βαθιά συντηρητικό δεν είναι δα και κανένα μεγάλο νέο. Δικαιώνει, ασφαλώς, την ύπαρξή του με τις λαμπρές του εξαιρέσεις, αλλά το «Kate and Liopold» δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Εδώ έχουμε μια ιστορία της Μπι Μπι Μπο και του Τζον Τζον για μεγάλους, καλογυρισμένη και θεσπέσια ενδεδυμένη μουσικά, με το τραγούδι του Στινγκ που γράφτηκε για την ταινία να έχει κερδίσει ήδη Χρυσή Σφαίρα. Το ζεύγος έχει καλή χημεία, η Μεγκ Ράιαν όλες τις προοπτικές να κερδίσει το χαμένο θρόνο της και τα ερωτευμένα ζευγάρια να μπουν στο σινεμά και να βγουν ακόμα πιο ερωτευμένα.




7 - 10/02/2002

Δεν υπάρχουν σχόλια: