Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Είναι τρελλοί αυτοί οι κριτικοί





της Ελεωνόρας Ορφανίδου


Μπορεί η επιστήμη να απεφάνθη πέρυσι ότι η Κλεοπάτρα δεν ήταν και η ωραιοτέρα των βασιλισσών -είχε χαλασμένα αραιά δόντια και πλακουτσωτή μύτη- οι φοβεροί Γαλάτες των Γκοσινί και Ουντερζό όμως παραμένουν από το 1965 θαυμαστές της!



Και πώς όχι, όταν ανταμώνουν στην Αλεξάνδρεια τη Μόνικα Μπελούτσι, τη βασίλισσα της νέας ταινίας «Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα», της πιο ακριβής του ευρωπαϊκού σινεμά (προϋπολογισμός 53 εκατ. ευρώ), που θα δούμε την Παρασκευή μαζί με τους Γάλλους;

Οι γνωστοί από το «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον του Καίσαρα» του 1999, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Κριστιάν Κλαβιέ επιστρέφουν για να αντιμετωπίσουν τον Καίσαρα-σκηνοθέτη τους, Αλέν Σαμπά.

Η ταινία μένει πιστή στο πνεύμα του κόμικ, την περιπέτεια νούμερο 5 της γνωστής σειράς και αναφέρεται στο στοίχημα της Κλεοπάτρας με τον Καίσαρα ότι μπορεί εντός λίγων μηνών να του φτιάξει ένα παλάτι αντίστοιχο με αυτά της Ρώμης. Επιμελώς ο Σαμπά φροντίζει να θυμίζει η «θεία» Μόνικα την άλλη «θεία», την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ειδικά στη σκηνή του μπάνιου.

Μεταξύ των λαβυρίνθων των πυραμίδων και του εργατικού δυναμικού που... αυτομαστιγώνεται για να εργαστεί, οι κριτικοί στη Γαλλία εκφράσθηκαν με τον τρόπο των Γαλατών, κοινώς και ύμνησαν και έθαψαν την ταινία, η οποία πάντως είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη.

Αν και εμάς τους Ελληνες θα μας βόλευε περισσότερο να γίνει ταινία μια άλλη γαλατική περιπέτεια, «Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς αγώνες». Και όμορφο κορίτσι είχαμε να προσθέσουμε στο σενάριο -κοτζάμ Γιάννα Αγγελοπούλου- και πολλά αστεία γύρω από την προετοιμασία και τη διοργάνωση και πολλές ταβέρνες που άρεσαν πάντοτε στους Γαλάτες σύμφωνα με την περιπέτεια νούμερο 25.

Προς το παρόν, ικανοποιούμαστε με το βιντεοπαιχνίδι της Infogrames «Αστερίξ και Οβελίξ» που αποτελεί μια σύνθεση των καλύτερων περιπετειών των διάσημων Γαλατών και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ηχητικά, το ταξίδι των δύο Γαλατών στην Ελλάδα συνοδεύεται από κάτι σε συρτάκι και χασαποσέρβικο. Ο δρόμος για την Αθήνα είναι γεμάτος από αττικά μελίσσια που τους τσιμπούν και στρατιώτες που τους χτυπούν με τις ασπίδες και τα ακόντια. Κάτω από την Ακρόπολη, Αθηναίες τους πετούν στο κεφάλι στάμνες και αγαλμάτινοι δρομείς τους προσπερνούν υπενθυμίζοντας στον Οβελίξ ότι είναι λιγάκι... εύσωμος.

Με κόπους και βάσανα φτάνουν στην Ολυμπία όπου και για μοναδική φορά αναφωνούν «Είμαστε Ρωμαίοι» - ας όψεται η σκληρή ζωή και οι κανονισμοί που επιτρέπουν μόνο σε Ελληνες και Ρωμαίους να λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι κόποι και τα βάσανα τελειώνουν εδώ στο βίντεο γκέιμ. Οι Γαλάτες μας συμμετέχουν σε τέσσερα αγωνίσματα με ανοιχτό το αποτέλεσμα, όχι όπως στο κόμικ όπου ο Αστερίξ παίρνει χρυσό μετάλλιο καταφέρνοντας να ακυρώσει όλους τους υπόλοιπους δρομείς.

Κατά τον Γκοσινί, εξάλλου, έρχεται στην Ελλάδα σύσσωμο το γαλατικό χωριό -συν τα αγριογούρουνα, πλην οι γυναίκες- για να κάνει κερκίδα. Ξεχνιέται, δε, μέσα στα αθηναϊκά ταβερνεία τρώγοντας σουβλάκι, χορεύει χασάπικο και σχολιάζει βλέποντας την Ακρόπολη: «Αν, βεβαίως, σου αρέσουν οι κολόνες, δεν είναι κι άσχημο».

Οι Ουντερζό και Γκοσινί δεν χαρίζονται στους Γαλάτες τους. Υπενθυμίζουν στο γαλλικό έθνος ότι κάποτε ήταν βάρβαροι. Και το κάνουν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στην Κλεοπάτρα, βάζοντας τον Οβελίξ να δίνει μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο στα μενίρ του το σχήμα της πυραμίδας. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...




7 - 27/01/2002



Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: