Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Η πέτρα του σκανδάλου





της Ελεωνόρας Ορφανίδου


Ο ιταλός σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Μουτσίνο κριτικάρει την ιταλική μεσαία τάξη! Θα μας ενδιέφερε; Πιθανότατα όχι πολύ, αν στην ταινία του «Ricordati di me», που θα προβληθεί και στη χώρα μας, δεν υπήρχε η ωρολογιακή βόμβα Μόνικα Μπελούτσι.





Τι κι αν αναπτύξουμε όλες τις σύγχρονες θεωρίες για την αλλοτρίωση του πολίτη των βιομηχανικών κοινωνιών, τι κι αν πούμε όλες τις απόψεις για τη συνοχή της σύγχρονης οικογένειας... Ολες οι ωραίες εικόνες και τα βαθυστόχαστα ή ανάλαφρα της ταινίας σταματούν μπροστά στη Μόνικα, τουλάχιστον όση ώρα κατακλύζει η μορφή της την οθόνη. Η Μπελούτσι ούτε πρωταγωνιστεί, ούτε λέει και πολλά. Απλώς υπάρχει! Στις φαντασιώσεις και στο παρελθόν του πρωταγωνιστή, Φαμπρίτσιο Μπεντιβόλιο, και στους εφιάλτες της γυναίκας του, Λάουρα Μοράντε.

Τι μας λέει ο σκηνοθέτης για τη Μόνικα; Αν ο εφηβικός σου έρωτας είναι αυτό το θείο πλάσμα, άντε να το ξεχάσεις.

Το θέμα της ταινίας «Ricordati di me» (στα ελληνικά ο τίτλος είναι «Απιστίες») είναι η διάλυση μιας σύγχρονης οικογένειας ιταλών αστών, με αφορμή την επιθυμία της κόρης, που ζει την εφηβεία της, να κάνει καριέρα στη σόουμπιζ. Ο πατέρας θυμάται ότι στη νεότητά του υπήρξε φέρελπις συγγραφέας και όχι στέλεχος επιχείρησης, η μητέρα ότι παράτησε τα όνειρά της να γίνει ηθοποιός και συμβιβάστηκε με το επάγγελμα της δασκάλας και ο γιος ότι αδυνατεί να βρει φιλενάδα. Η εικόνα της αγίας οικογένειας που συναντάμε στην αρχή καταρρέει γρήγορα, όλοι χάνουν τον έλεγχο και ερωτήματα ζωής πέφτουν στο τραπέζι.

Η Μόνικα Μπελούτσι είναι απλώς η πέτρα του σκανδάλου. Ο ρομαντικός σύζυγος και πατέρας ξαναβρίσκει στο πρόσωπό της τη νεότητα και το πάθος της συγγραφής. Ο ρόλος της πολύ μικρός αλλά, όπως λέει ο σκηνοθέτης, καταλυτικός. Ο Μουτσίνο ρωτήθηκε πολλές φορές πώς η διάσημη ηθοποιός δέχτηκε έναν ρόλο που την περνούσε σε δεύτερο πλάνο. «Ηταν πολύ εύκολο. Βρεθήκαμε πριν από χρόνια σε ένα φεστιβάλ και μου είπε πως ήθελε να παίξει σε ταινία μου. Στο "Ricordati di me" είχα τον κατάλληλο ρόλο γι' αυτήν».

Ατυχώς για τους άρρενες θεατές, στις περισσότερες σκηνές της ταινίας, η ωραία Μόνικα είναι πολύ ντυμένη! Αυτή που τα πετάει σχεδόν όλα είναι η 17χρονη Βαλεντίνα (Νικολέτα Ρομανόφ), η κινηματογραφική κόρη του ζεύγους, η οποία, προκειμένου να τα καταφέρει επαγγελματικά, τα κάνει όλα! Κι η μητέρα της; Α, είναι πολύ απασχολημένη! Αποφασίζει ότι έχει και αυτή δικαίωμα στο όνειρο, οπότε και συμμετέχει σε μια ερασιτεχνική θεατρική παράσταση και ερωτεύεται τον ωραίο σκηνοθέτη. Στον μικρόκοσμό τους όλοι είναι μια χαρά. Ερχεται όμως η στιγμή που οι πορείες διασταυρώνονται: απογοητεύσεις, μικρά και μεγάλα δράματα, όλοι μαζί και καθένας μόνος!

Ενα σχεδόν μοιραίο ατύχημα θέτει τον πρωταγωνιστή ενώπιον του μεγάλου ζητουμένου: Ποια ζωή του ταιριάζει; Η αγάπη φέρνει την αληθινή ευτυχία; Και πόσο θα διαρκέσει; Μπορεί να κάνει μια καινούρια αρχή στη ζωή του; Για κάποιους, λέει ο Μουτσίνο, είναι ήδη αργά, για κάποιους όχι.

Οι απαντήσεις που έδωσε ανταμείφθηκαν με πολλές χιλιάδες εισιτήρια στο ιταλικό μποξ όφις και με διανομή της ταινίας στην Αμερική. Ο ίδιος σκίζει τα ρούχα του για να υποστηρίξει ότι η Μόνικα Μπελούτσι συνέβαλε σε αυτό, όσο οποιαδήποτε καλή και ωραία ηθοποιός θα ερμήνευε έναν τέτοιο ρόλο! Μάλλον δεν ρώτησε το φιλοθέαμον, αντρικό, κοινό.




7 - 01/08/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: