Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

«Μάτριξ» σε κόμιξ





της Ελεωνόρας Ορφανίδου


Αν η κούκλα των παιχνιδομηχανών, Λάρα Κροφτ, κατάφερε να πάρει σάρκα και οστά ως Αντζελίνα Τζολί, στην κινηματογραφική σειρά του Tomb Raider... Αν ο Σούπερμαν, υπό τη μορφή του Κρίστοφερ Ριβ, ξέφυγε από τις σελίδες των κόμιξ για να πετάξει στους κινηματογραφικούς ουρανούς... γιατί να μην γίνει ο Νίο (Κιάνου Ριβς) του κινηματογραφικού Μάτριξ ένας πετυχημένος ήρωας στο χαρτί;



Για τους λάτρεις των ταινιών των αδελφών Γουατσόφσκι, μεγάλο γεγονός αυτές τις μέρες δεν αποτελεί μόνο η επικείμενη παγκόσμια πρεμιέρα του «The Matrix Revolutions», αλλά και η έκδοση πριν από λίγες μέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες του βιβλίου του «The Matrix comics», το οποίο περιέχει στις 160 σελίδες του 12 ιστορίες που εμπνεύστηκαν γνωστοί κομίστες με αφορμή την τριλογία των Γουατσόφσκι.

Ανθρωποι σαν τους Τζον Γκέτα και Τζεφ Ντάροου, που δημιούργησαν τα πρωτοποριακά εφέ των τριών ταινιών, συνεργάστηκαν στην έκδοση, που ούτως ή άλλως αρχικώς είχε ψηφιακή μορφή, καθώς ως ιδέα ξεκίνησε από το Ιντερνετ και τις χιλιάδες ιστοσελίδες με πληροφοριακό υλικό για το «Matrix». Οι ίδιοι εξάλλου έχουν δημιουργήσει και το ηλεκτρονικό παιχνίδι αλλά και το Animatrix, τη σειρά κινουμένων σχεδίων γύρω από τον εφιαλτικό κόσμο που φαντάστηκαν οι δημιουργοί της τριλογίας.

Οι ιστορίες των κόμιξ έχουν απ' όλα. Οπως και η τελευταία ταινία της τριλογίας, παρουσιάζουν τον πόλεμο έξω από το «Matrix» σε μια εξωπραγματική, τρομακτική Αμερική, περιγράφουν τις περιπέτειες του Νίο και των φίλων του, αλλά ξεφεύγοντας από το συγκεκριμένο πλαίσιο των ηρώων των αδελφών Γουατσόφκσι μιλούν ακόμη για νέους ήρωες, νέους εφιάλτες, νέους πλανήτες.

Λίγο πριν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες το πρώτο «Matrix», κανείς από τους καλλιτέχνες που υπογράφουν τις ιστορίες του βιβλίου δεν ήξερε πέρα από γενικές πληροφορίες τι επρόκειτο να δει στο σινεμά. Ωστόσο τέσσερις εξ αυτών κλήθηκαν και έφτιαξαν αντίστοιχες ιστορίες γύρω από το περιεχόμενο της ταινίας. Το αποτέλεσμα, λένε οι αμερικανοί κριτικοί που έλαβαν στα χέρια τους το βιβλίο πριν από δυο εβδομάδες, είναι εξίσου πρωτοποριακό με αυτό των ταινιών. Οσον αφορά το αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως δείχνουν οι επισκέψεις στις ηλεκτρονικές σελίδες των μεγάλων βιβλιοπωλείων, είναι πολύ μεγάλο.

Στο κινηματογραφικό «The Matrix revolutions», οι δημιουργοί μάς υπόσχονται μια εξήγηση-απάντηση στο διαφημιστικό μότο της τριλογίας «What is the Matrix» καθώς και ένα τέλος. Στο Matrix των κόμιξ η περιπέτεια μόλις αρχίζει, καθώς οι αδερφοί Γουατσόφσκι, που έχουν την ευθύνη της παραγωγής, δεν έχουν ξεκαθαρίσει όλους τους λογαριασμούς τους με το «τέρας» που κατασκεύασαν, όταν μια μέρα του '99 έκαναν εμάς οπαδούς ενός νέου φανταστικού κόσμου και τους εαυτούς τους πλούσιους και διάσημους...




7 - 02/11/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: