Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

O Red Hulk ζει ανάμεσα μας

 




Βραβεύοντας το περασμένο Σάββατο το “Red Hulk”, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας, έδειξε πως ο συγχρωτισμός τέχνης και κοινωνίας δεν ορίζεται από το τυχαίο.


Αν το σινεμά είναι ο ιχνηλάτης πραγματικοτήτων απ' το μέλλον, στο φετινό 36ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας είδαμε ήδη τη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα που καραδοκεί στη γωνιά του χρόνου.
Η Κριτική Επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού, βράβευσε το περασμένο Σάββατο αυτήν ακριβώς τη διεισδυτική ματιά, απονέμοντας το Χρυσό Διόνυσο στο συγκλονιστικό «Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου, ένα σχόλιο πάνω στη βια και το νεοναζισμό: που επικάθησε πάνω στην πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Η πόλη αιφνιδιασμένη παρακολουθούσε παρελάσεις χρυσαυγιτών και μάθαινε ότι εντός αυτής της τραγικής συγκυρίας η τοπική οργάνωση της ΧΑ διοργάνωνε τα επίσημα εγκαίνια των γραφείων της. Η προκλητική στάση απαντήθηκε με συλλαλητήρια και συναυλίες κατά του φασισμού, κάθε βράδυ στην πλατεία της πόλης. Αλλά κυρίως απαντήθηκε με το “Red Hulk” που κατά τραγική συγκυρία προβλήθηκε τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Π. Φύσσας. Μια κόκκινη γραμμή-του αίματος ενός αθώου-συνέδεσε την Αμφιάλη με τη Δράμα.
Στην ιστορία που κινηματογράφησε με εξαιρετική δυναμη και ρεαλισμό η κ. Προέδρου, ένα νέο παιδί (ο επίσης βραβευθείς Φρίξος Προέδρου) , κοινωνικά μη αποδεκτό, αποζητά την κοινωνική ένταξη με όλους τους λάθος τρόπους. Μπαίνει σε κυκλώματα χούλινγκανς και αποκτά το παρατσούκλι Red Hulk. Στο επόμενο στάδιο εντάσσεται σε εθνικιστικούς κύκλους: η ομάδα του μαχαιρώνει μια νύχτα έναν νεαρό ο οποίος στο τέλος πεθαίνει! Πόσο πιο προφητικό μπορούσε να είναι ένα 20λεπτο ταινιάκι;
Το οποίο δεν ήταν το μόνο που μίλησε για τη διείσδυση της ακροδεξιάς κουλτούρας της βίας στους νέους ανθρώπους. Στους “Εθελοντές” του Θεόδωρου Βουρνά, ένα ταινιάκι του φανταστικού, η βία αυτή προς τους ξένους έχει διεισδύσει στην κοινωνία που παίρνει το νόμο στα χέρια της και γίνεται έως και αδελφοκτόνα μπροστά στην ανάγκη να “προστατευθεί”.
Η δολοφονία Φύσσα, μια τραγικά πραγματική υπόμνηση ότι καραδοκούν γύρω μας οι χειρότεροι εφιάλτες, άγγιξε όλο τον κινηματογραφικό κόσμο που είχε δωσει ραντεβού σε μια επαρχιακή πόλη στην οποία το 50% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο ( http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=383594).
Η βράβευση τουRed Hulk δεν ήταν μόνο μια απολύτως δικαιολογημένη ανάδειξη ενός εξαιρετικού φιλμ αλλά και μια υπόμνηση προς την κοινωνία οτι η Τέχνη είναι εδώ και μάχεται μαζί της.


Τα άλλα Βραβεια:

Αργυρός Διόνυσος στην ταινία «Dead End» της Τώνιας Μίσιαλη

Βραβείο «Έλληνες του Κόσμου-Σωκράτης Δημητριάδης» , στην ταινία « Άννα» του Σπύρου Χαραλάμπους

Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας στην ταινία «Νικολέτα» στην Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία
Κοινωνικού Προβληματισμού”στην ταινία «Pieta» του Αλέξανδρου Τσαντίλα

Ειδικό βραβείο «Ντίνος Κατσουρίδης» για Πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη στην ταινία «Συνθήκη 10/60»» του Άκη Πολύζου

Δεν υπάρχουν σχόλια: