Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

“Να με θυμηθώ”:The Beckett project





    Δεν είναι εύκολο να φανταστείς τις προσμονές, τις ματαιώσεις, την ακινησία, όλα τα αδιέξοδα των ηρώων του Μπέκετ σε οπερετικό λιμπρέτο. Κι όμως συμβαίνει στας Αθήνας.
    Η Ομάδα Oper(O) , νέοι καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους των παραστατικών τεχνών το τόλμησαν και τα παρουσίασαν χθες το βράδυ στο θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, στην πολυμεσική παράσταση “Αναμονή για τη νύχτα”.
Με στόχευση την έκφραση της δικής τους αγωνίας στην Αθήνα του 2013 αναζήτησαν τον Μπέκετ και τα σκοτεινά αδιέξοδα των ηρώων του κάνοντας προβολή της δικής μας σημερινής ακινησίας και προσμονής στο μπεκετικό σύμπαν.
Η αφηγήτρια εναλλάσσεται με την mezzo-soprano Εριφίλη Γιαννακοπούλου σε μονολόγους απ' όλο το έργο του Μπέκετ: Ένας εξαιρετικός λυρισμός διαχέεται μέσα στη σκοτεινιά των προτάσεων “Όλη μέρα , κάθε μέρα, περιμένω να εμφανιστεί, να επιστρέψει” ή “ Κοίταξα τον τοίχο για λίγο κι είπα να κλείσω τα μάτια. Όταν τα ξανάνοιξα δεν υπήρχε πια τοίχος. Με περίζωνε η απεραντοσύνη του κενού. Ήρθε η ώρα που κατάλαβα. Δεν έχω κανέναν”.
    Στη σκηνή υπάρχουν η μουσική (ως υπόμνηση του χρόνου) κι ο λόγος. Και ο κύριος συνομιλητής του σκοτεινού αυτού λυρισμού εν ακινησία: μια τεράστια τρισδιάστατη κατασκευή του Μανόλη Χάρου.
Ένα σκηνικό Τέλους στήνεται στη σκηνή του θεάτρου Τέχνης για να φιλοξενήσει την αιώνια πάλη του έσω κόσμου μας με τη λογική και τον περιβάλλοντα χώρο. Όταν η ηρωίδα απεκδύεται το φόρεμα – κουκούλι που την καθηλώνει η ελπίδα γίνεται μια ανθρώπινη δυνατότητα.

“Μια παράσταση που δανείζεται αυτόνομα καλλιτεχνικά έργα, τους αλλάζει χρήση και τα επανατοποθετεί σε ένα καινούριο πλαίσιο. Μέσα σε ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής, μιλάμε για αξίες και ιδανικά -ίσως χαμένα- με τα πιο λυρικά μέσα, δημιουργώντας έτσι ένα «κακοφορμισμένο» ποίημα που η εναντίωση σ’ αυτό θα μας κρατήσει ζωντανούς...”
Ειρήνη Γεωργαλάκη σκηνοθέτης της παράστασης.

Διανομή
Mezzo-soprano: Εριφίλη Γιαννακοπούλου
Πιάνο: Λουίζα Κουλά
Κρουστά: Παναγιώτης Κολιαβασίλης, Παναγιώτης Ζιάβρας
Κλαρινέτο-μπάσο κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Σοπράνο και άλτο Σαξόφωνο: Μπάμπης Βλάχος
Φλάουτο: Ζαχαρίας Ταρπάγκος
Βιολί: Θεόδωρος Μουζακίτης
Τσέλο: Δημήτρης Τραυλός
Κοντραμπάσο: Δημήτρης Τίγκας
Live electronics: Αλέξανδρος Δρόσος

Συντελεστές
Σύλληψη – Ιδέα – Δραματουργία : Oper(O)
Διεύθυνση ορχήστρας: Γιώργος Ζιάβρας
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Γαλενιανός - Γιώργος Ζιάβρας
Electronics: Αλεξανδρος Δρόσος
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet
Βοηθός Χορογράφου: Pierre Magendie
Εικαστική επιμέλεια: Μανώλης Χάρος, Φράνκα Παπανδρέου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Ηχοληψία: Ηλίας Φλάμμος
Μονταζ: Ξενοφώντας Λατινάκης, Γιώργος Διδυμιώτης
Γραφίστας: Αφροδίτη Σπυροπούλου
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Μυτιληναίος
Επικοινωνία: Κατερίνα Αποστολοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Μαντώ Μελαχροινού
από Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013έως Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πέμπτη-Σάββατο-Κυριακή, ώρα 21.00

Δεν υπάρχουν σχόλια: