Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Αναμνήσεις πολέμου




Της ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

Τον Τζέρεμι Ποντέσουα οι σινεφίλ τον ξέρουν για τις ταινίες του «Εκλειψη» και «Πέντε αισθήσεις». Ο καναδός σκηνοθέτης, όμως, έχει ρεύμα και στην τηλεόραση χάρη στο «Nip-tuck». Ο ίδιος γύρισε και δύο επεισόδια της μίνι σειράς «Στην πρώτη γραμμή» για το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε παραγωγή Τομ Χανκς και Στίβεν Σπίλμπεργκ, παρακαλώ. Παράλληλα, όμως, ο Τζέρεμι Ποντέσουα συνεχίζει την πορεία του στον κόσμο των ανεξάρτητων κινηματογραφιστών με την ταινία που κουβαλάει και την Ελλάδα μέσα της. Πρόκειται για το «Fugitive pieces», το οποίο βγαίνει εντός των ημερών στις αίθουσες.


«Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο για ένα σκηνοθέτη», πιστεύει ο ίδιος. «Αντιθέτως η μία δουλειά με βοηθάει στην άλλη. Στο σινεμά συνήθως έχω την ευθύνη των πάντων. Γράφω συχνά το σενάριο, επιλέγω συνεργάτες, ηθοποιούς, χώρους... Στην τηλεόραση σκηνοθετώ έχοντας φοβερές ομάδες υποστήριξης, παραγωγούς σαν το Σπίλμπεργκ, ηθοποιούς πρώτης γραμμής και γενναιόδωρους προϋπολογισμούς. Μαθαίνω, λοιπόν, να ελίσσομαι δουλεύοντας κι έτσι κι αλλιώς. Αλλωστε, ποτέ δεν ήθελα να κάνω ταινίες για να τις βλέπω με τους φίλους μου στο λίβινγκ ρουμ του σπιτιού μου. Το "Fugitive pieces" δεν απευθύνεται σε ένα στενό κύκλο θεατών. Εχει συναισθηματική φόρτιση, δράση και θέμα που πιστεύω ότι θα τραβήξει ένα μεγαλύτερο κοινό».

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου της Αν Μάικλς («Κομμάτια φυγής» από τις εκδόσεις «Κέδρος»): Ο Τζέικομπ, ένα εβραιόπουλο της Πολωνίας, τραυματίζεται ψυχικά όταν οι Γερμανοί σκοτώνουν τους γονείς του και απάγουν την αδερφή του. Σώζεται από έναν έλληνα αρχαιολόγο και έρχεται μαζί του στην Ελλάδα, απ' όπου και μεταναστεύουν στον Καναδά. Η Πόλις όμως τον ακολουθεί...

«Ενα από τα πράγματα που μου άρεσαν στο βιβλίο είναι ότι, ενώ περιγράφεται μια ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ουσιαστικά μιλάει για τρομακτικά πράγματα που μπορεί να ζήσει κανείς σε οποιαδήποτε εποχή. Οι άνθρωποι τραυματίζονται όχι μόνο από τραγωδίες σαν αυτή του Ολοκαυτώματος, αλλά και από δικές τους προσωπικές τραγωδίες. Ολοι έχουμε μέσα μας την εμπειρία της απώλειας, χάνουμε ανθρώπους που αγαπήσαμε. Εκανα μια ταινία για το πώς ξαναβρίσκεις λόγους να ζήσεις, για την ευγένεια, για τη μνήμη ως κουλτούρα, την ιστορική μνήμη, τη μνήμη των ανθρώπων, για όλα εκείνα τα ιδεώδη που δεν διακυβεύτηκαν μόνο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά αποτελούν ένα συνεχές ζητούμενο. Ο πόλεμος διαδραματίζεται στην Ελλάδα, συνήθως σε δεύτερο πλάνο. Σε πρώτο πλάνο είναι μόνο ο φόβος που προκαλεί και η απόγνωση».

Η Ελλάδα όμως πρωταγωνιστεί μέσα από τα τοπία της Υδρας, της Ζακύνθου, της Αθήνας. «Ηλθα στην Ελλάδα πρώτη φορά στα δεκαεπτά μου, τότε που όλοι εξερευνούμε τον κόσμο», θυμάται ο Ποντέσουα. «Χρόνια μετά, έφερα την πρώτη μου ταινία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, κι εκεί είχα μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία. Οταν αποφάσισα να κάνω το «Fugitive pieces» ήρθα στην Υδρα, στη Ζάκυνθο και στην Αθήνα για να βρω τα σημεία όπου θα γίνονταν τα γυρίσματα. Κάθε φορά που επιστρέφω, τη γνωρίζω βαθύτερα. Λόγω του βιβλίου μελέτησα και τη γερμανική κατοχή της Ελλάδας καθώς και την αντίσταση».

Οι συνθήκες στα γυρίσματα δεν ήταν οι καλύτερες, αλλά ο σκηνοθέτης λάτρεψε το ελληνικό τοπίο, κυρίως αυτό της Υδρας. «Τεχνικά, το να κάνεις γυρίσματα στην Υδρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ομως έχει αυτά τα σπίτια στην κορυφή του λόφου, τα γαϊδουράκια, τους ανθρώπους που δεν δίσταζαν να συμμετάσχουν σε κάθε τρέλα που τους ζητούσες. Είναι ένας πολύ ξεχωριστός τόπος, μοναδικός. Εκεί γράφεται και το τέλος της ιστορίας. Ας μην το αποκαλύψουμε. Είναι σκληρό για τους ήρωές μου. Ομως, ακόμη κι αν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε, οι άνθρωποι που αγαπήσαμε και που βρεθήκαμε μαζί τους, ακόμη κι αν εμείς χαθούμε συνεχίζουν. Είναι σημαντικό να νιώθεις ότι είσαι θνητός. Σου λέει μέσα σου να ζήσεις το τώρα».

Στο «Fugitive pieces» πρωταγωνιστεί ο βρετανός ηθοποιός του θεάτρου Στίβεν Ντιλέιν, τον αρχαιολόγο Αθω Ρούσσο υποδύεται ο Κροάτης Ρέιντ Σερμπέτσια και την αγαπημένη του Τζέικομπ η Ρόζαμουντ Πικ. Από ελληνικής πλευράς παίζουν η Θέμις Μπαζάκα και ο Γιώργος Καραμίχος, ενώ διακριτικός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η μουσική που έγραψε ο Νίκος Κυπουργός.


7 - 02/11/2008


Copyright © 2008 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: